Education Study Material

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer Key

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer Key
Written by Chetan Darji

September Module – 5

NISHTHASEC_ Understanding Secondary Stage Learners

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 5 NISHTHASEC_ Understanding Secondary Stage Learners.

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer Key

1. Which is one of the important needs of Adolescents?

Answer : shaping personal identity and developing relationships.

2. Genuineness ability to listen and having a positive regard when dealing with others are some of the important qualities a guidance – minded teacher must

Answer : Relate with others

3. Counselling is the process of empowering the clients

Answer : To resolve personal, social or psychological problem

4. Body-Image is an important issue that adolescents face. along with the feeling of being uncomfortable or embarrassed about their bodies, it results in

Answer – Low-self confidence and poor self-esteem

5. What is essential for effective functioning of the guidance and counselling approach in classrooms?

Answer : Establishing a trusting and caring teacher – student relationship

6. Karen, a 17-year-old boy, occasionally argues with his parents as he wants to go to the movies with his friends. He also comes Home late his parents are

Answer : An Adolescent wish to seek autonomy

7. Which is required to help the students deal with the problems of Emotional and Social adjustment that students face.

Answer : Personal – Social Guidance

8. There are development changes that a secondary student undergoes. These developmental changes do not include :

Answer : Economic

9. Which of these is the roadblock in effective communication?

Answer : Lack of attending Skills.

10. Which is true of peer-influence among adolescents?

Answer : It can be positive or negative

11.’Attending’ is an important stage of guidance in schools. It is an important skill where teachers;

Answer : Listen to verbal as well as non-verbal cues.

12. Izaan is a student of class XI. his mother noticed some changes in this behavior recently. He spends the majority of his day in gyms, eats only once a day, and

Answer : Body Image

13. Which is true for peer influence?

Answer : It can be Positive or Negative

14. Educational Guidance is the process of

Answer: Assisting students to reach optimum educational development

15. Positive regard is one important Quality that a teacher must exhibit in order to

Answer : Genuinely relate with students

16. The Function of Guidance and Counselling is to help the Adolescent.

Answer : Understand their developmental change

17. Vocational Guidance in school aims at

Answer : Making wise decisions in choosing a career.

18. A girl who is facing difficulty with her studies such as poor time management, procrastination may go for

Answer : Educational Guidance

19. Which of these is true for Counselling ?

Answer : It requires trained professionals

20. Which of these is not a characteristics, specific to Adolescent Learners ?

Answer : Health Issues

Also Check it Out

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer KeyIf you like then share to Others,

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment