Education Study Material

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 4 Quiz 2021 Answer Key

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 4 Quiz 2021 Answer
Written by Chetan Darji

September Module – 4

NISHTHASEC_ Art Integrated Learning

Art Integrated Learning (AIL) is a teaching learning model based on learning ‘through the arts’. This course focuses on enabling the learner to learn and practice AIL in teaching learning of his/ her subject/s.

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 4 NISHTHASEC_ Art Integrated Learning.

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer Key

Art Integrated Learning - Module - 4

1. Which of the following is not suggested as an AIL Approach :

Answer : Written Assignment

2. Which of the following does not come under AIL?

Answer : Theoretical Notes

3. Art Integrated Learning can be implemented by :

Answer : Any teacher

4. ‘AIL in its approach provides equal space and opportunity to every student irrespective of their learning abilities, ‘gender, caste or their Socio-economic

Answer : Valid for all subject

5. Which of the following does not come under the visual art category?

Answer : Dance

6. The activity titled ‘Dream House’ in this course is associated with;

Answer : Visual Arts

7. Which of the following is an unconventional way of obtaining colours in folk visual arts?

Answer : Crayons

8. The Activity titled ‘Appreciating Architecture’ is associated with

Answer : Literary Arts

9. In Art Integrated Learning; Art has been referred as;

Answer : Pedagogical Tool

10. Which of the following is not a Basic principle of art integrated learning?

Answer : Learning is teacher-centric

11. ‘Art Integration broadens the mindset of students and enables them to see the multi-disciplinary links between the subjects.

Answer : Yes, AIL makes them see multi-disciplinary links between different subjects.

12. Art Integrated learning promotes the use of;

Answer : Folk as well as classical art forms under visual and performing art categories.

13. Which of the following is promoted as assessment through AIL ?

Answer : Multiple Mediums of Expression

14. Children With Special Needs(CWSN) can be engaged better in Learning through;

Answer : Art Experiences

15. Art Integrated Learning (AIL) is a teaching-learning model based on;

Answer : Learning through all art forms

16. Which of the following statement is not correct?

Answer : ‘AIL makes the learning process teacher centric better end results.

17. Art Integrated Learning approach cannot help in;

Answer : Memorization of correct answers.

18. Which of the following does not come under visual arts?

Answer : Creative writing

19. How does art integrated learning benefit students in their formative years?

Answer : Help recognize new skills

20. Art Integrated learning should be promoted in the classroom because it;

Answer : Fulfils pedagogical needs of competency based learning.

Also Check it Out

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 4 Quiz 2021 Answer, If you like then share to Others,

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment