Education Study Material

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2021 Answer Key

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2021 Answer Key
Written by Chetan Darji

September Module – 6

NISHTHASEC_ Health and Well-being

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 6 NISHTHASEC_ Health and Well-being .

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2021 Answer Key

1. What is the age group of Adolescents?

Answer : 10-19 years

2. What is the chair of 5 F’s that can cause infection?

Answer : Faeces, Fluid, fingers, flies, fields

3. _________refers to the process of being safe online.

Answer : Cyber safety

4. Which one of the following is a helpline for children in distress by the Ministry of women and child development?

Answer : CHILDLINE 1098

5. How does food ensure the proper nutrition and function of our body?

Answer : By building muscles, protecting the body, helping to fight against diseases strong energy and a balanced diet.

6. What does HIV stands for?

Answer : Human Immunodeficiency Virus

7. How much of Physical activity must one do apart from Yoga to stay fit everyday?

Answer : 20-30 Minutes

8. Anaerobic Exercise is a __

Answer : High Identity Activity for a short Period of time

9. The Four major sources of Media are;

Answer : Television, Radio, Newspaper, Internet

10. Health related fitness do not include –

Answer : Balance

11. What does “VLCPC: stands for ?

Answer : Village Level Child Protection Committees

12. What are the four main steps that always need to be followed in emergency situations?

Answer : Safe, Evaluate, provide first-aid, Seek Help

13. Which one is a Cardiovascular disease?

Answer : Marten Syndrome

14. Suryanamaskar Improves

Answer : Blood Circulation

15. What is Violence ?

Answer : Any physical, emotional, mental & sexual caused to another person against whom the act is directed.

16. which of the following Yoga practices helps in emotional Management?

Answer : Yama, Niyama, asana, Pranayama, Pratyahara

17. Which two principles are considered as the Universal codes of conduct?

Answer : Yama and Niyama

18. Ahinsa is one of the principle of__

Answer : Yama

19. What does “POCSO” act stands for?

Answer : Protection of children form sexual offense act.

20. What measures can be taken by a person to remain in good health?

Answer : Taking a balanced diet and maintaining good eating habits, personal & food hygiene and sanitation around us.

Also Check it Out

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2021 Answer, If you like then share to Others,

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment