Education Nishtha Module

Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 10 Quiz 2022 Answer Key

Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 10 Quiz 2022 Answer Key
Written by Chetan Darji
3.5/5 - (4 votes)

School Leadership for Foundational Literacy and Numeracy Quiz | Nishtha 3.0 Module 10 Quiz Answers

1. What must be the correct attitude of a leader while dealing with children of 3-9 years of age group?

Answer – a positive and flexible mindset

2. Which of these is not true for transformational leadership?

Answer – Financial management

3. One of the appropriate strategies for assessment of learning of children of 3-9 years of age group would be through

Answer – observation of children on their multiple activities

4. Leaders who believe in effective school-parent engagement are more likely to state that

Answer – all parents can support their children

5. Which of these concepts is not relevant to leading FLN in schools?

Answer – Not communicating with community and parents

6. Collaborative processes with stakeholders can encourage

Answer – shared accountability for student learning outcomes

7. Pedagogical leadership positively impacts

Answer – learning competencies of children

8. Pedagogical leaders must ensure that in all schools processes the

Answer – child is at the centre

9. Children’s ability to reason and to apply simple numerical concepts in daily life can be considered as part of

Answer – foundational Numeracy

10. To maintain the morning arrival period to school, which strategy must be adopted by teacher of first grade?

Answer – Establishing routine arrival tasks for children, such as group reading, so that they are encouraged to come on time

11. Which of these is not a type of involvement between school-family-community?

Answer – Participating

12. Which of the following statement about vision is not true?

Answer – Vision does not have any specified time frame

13. The role of a pedagogical leader is to

Answer – coach teachers on various pedagogical practices for children

14. Pedagogical Leadership is a comprehensive field of expertise wherein a leader needs to possess

Answer – in depth knowledge of pedagogies useful for children of 3-9 years of age

15. Which skill can be considered as a “gateway skill” that marks the entry of a child into the formal schooling processes?

Answer – Foundational literacy and numeracy skills

16. Which of the following classroom practices would be developmentally appropriate for children of foundational age?

Answer -Introducing new concepts gradually

17. Which of these is essential for school development plan in the context of FLN?

Answer – Planning for the developmental needs of children of 3-9 years of age group

18. A school leader must organize assessment of children of 3-9 years of age group for

Answer -assessing their strengths, needs and interests

19. Which of the following is not included in the involvement type of ‘learning at home’?

Answer – Discriminate parents if they are illiterate

20. School leadership can

Answer – build strong foundational learning competencies among children

Example 2 (Means Second Time I Tried Quiz so All Questions are Involve)

1. Grade 3 is an important learning stage for children as it signifies shift from

Answer – ‘learn to read’ to ‘read to learn’

2. Which of the following is not a characteristics of an adaptive leader?

Answer – Not listening to people

3. Ability to read a text with accuracy, speed, expression and comprehension that allows children to make meaning from text, refers to

Answer – reading fluency

4. The concept of foundational literacy and numeracy applies to children of

Answer – 3-9 years of age group

5. How schools cannot involve varied families in child education?

Answer – By just giving homework to students

6. How can the school leader build effective relations with pre-school teachers?

Answer – discussing and planning with teachers around developmental needs of children

7. Which of these is not true for transformational leadership?

Answer – Financial management

8. What must be the relationship between the adult and the child in the context of FLN?

Answer – Fear-free and joyous

9. Which of the following is not the developmental goal of FLN?

Answer – Children become effective readers

10. Attribute of a school leader which is not suitable for foundational stage learning

Answer – authoritative

11. In which model of leadership, one talks about designing school processes based on cultural and linguistic background of children

Answer – context-specific leadership

12. Which model for School Leadership for Strengthening FLN is not appropriate-

Answer – academic leadership

13. Which of these is not part of the framework on pedagogical leadership?

Answer – Leading experimentation in science laboratories

14. One of the features of collaborative leadership is

Answer – creation of mutual trust and respect among stakeholders

15. A child writes with his / her left hand and is comfortable doing things with it, she/he must be

Answer – encourage his/her preference

16. Teachers must introduce new information and relate it with what children

Answer – already know

17. Which of these pedagogies is not relevant for children of 3-9 years of age group?

Answer – Socrates dialogue

18. School Development Plan is a school -based activity that is carried out by the school leader

Answer – collaboratively with students, teachers, parents, community and SMC members

19. A school leader can engage children of 3-6 years of age group through

Answer – play-based pedagogies

20. Identify the term which can be understood as the adding up of learning gap in a child’s progression in school

Answer – cumulative learning deficit

Read Also Previous Nishtha 3.0 Modules

  1. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 1 Introduction to FLN Mission Quiz Answer Key
  2. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 2 Shifting towards Competency Based Education Quiz Answer Key
  3. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 3 Understanding Learners: How children learn? Quiz Answer Key
  4. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 4 Involvement of parents and communities for FLN Quiz Answer Key
  5. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 5 Understanding Vidya Pravesh and Balvatika Quiz Answer Key
  6. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 6 Foundation Language and Literacy Answer Key
  7. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 7 Multilingual Education In Primary Grades Answer Key
  8. Learning Assessment Quiz | Nistha 3.0 Module 8 Quiz Answer Key In English
  9. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 9 Quiz 2022 Answer Key
  10. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 10 Quiz 2022 Answer Key
  11. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_11 Quiz 2022 Answer Key
  12. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_12 Quiz 2022 Answer Key

I Hope you like the Article of the Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 10 Quiz 2022 Answer Key. if you like then share to others.

Happy Reading Stay Connected.

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment