Education Study Material

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer
Written by Chetan Darji

Module – 3 NISHTHASEC_Personal-Social Qualities for Holistic Development

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 3 NISHTHASEC_Personal-Social Qualities for Holistic Development.

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer

  1. To Communicate respect to learners a teacher needs to

Answer – Address them by their name

2. Understanding that a student in your class moves in the seat when the student is listening attentively reflects your ability to

Answer – Be Sensitive and caring

3. In case of a Conflict amongst your students, which strategy world you apply as a teacher ?

Answer – Facilitate a dialogue between the students

4. Understanding another person’s point of view is

Answer – Perspective thinking

5. Which of the following is on indicator of accepting oneself?

Answer – Trying to work on one’s shortcomings

6. When you attend to the content as well as the feeling of what a person is saying you are __

Answer – Active Listening

7. For Effective Communication

Answer – One must speak, listen and respond

8. A Positive learning environment can not be created by

Answer – Comparing students with their classmates.

9. A student always comes to class untidily dressed and wears spectacles. Classmates make fun of the student and class the student ” Chasmish “. Which of the following

Answer – Pity

10. Which of the following are the characteristics of sensitive person ?

Answer – Able to Observe other’s non verbal expressions.

11. Taking Genuine Interest in Conversation is a Sign of __

Answer – Empathy

12. The best way to describe the role of the teacher in the present context is ____

Answer – Teacher is Counsellor

13. Listening attentively is sign of ___

Answer – Communication

14. As a Teacher Facilitator which approach world you thing is best to develop personal – social qualities in learners of secondary stage.

Answer – Modeling the desired qualities yourself.

15. Which of following is not Essential for effective communication?

Answer – Giving all answers.

16. Empathy is When one is _______

Answer – Understanding other’s concern and context.

17. The best way to face obstacles is ___

Answer – To accept, analyze and correct them

18. The worst way to practice PSQ is by

Answer – Being insensitive to the needs of the students.

19. Effective Communication is taking Place when___

Answer – It involves attentiveness

20. A Student in Class IX has not been able to pay the school fee. The student is also not showing much progress in the class assessment. The Teacher scolds__

Answer – Sensitivity

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer, If you like then share to Others

Also Check it Out

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

2 Comments

Leave a Comment