Education Study Material Trendy

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 1 Quiz 2021 Answer

Nishtha 2.0 Diksha Portal Model 1 Quiz 2021 Answer
Written by Chetan Darji

Module – 1 NISHTHA SEC_Curriculum and Inclusive Classrooms

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 1 NISHTHA SEC_Curriculum and Inclusive Classrooms.

NISHTHA SEC Curriculum and Inclusive Classrooms

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 1 Quiz 2021 Answer

  1. Which of the following Statement is not Valid for Curriculum.

Answer – It Provides the Vision for education at various Levels in India.

2. Ram is Student with Visual Impairment which of the following would be most useful for orientation and mobility training from him ?

Answer – Tactile maps of the School Building

3. Which of the following is not important for Promoting Inclusive Education

Answer – Socio – Economic Status of Teacher

4. Inclusive Education is based on the Principal of —

Answer – World Brotherhood

5. Major Concern of School Curriculum is _____________

Answer – Holistic Development of Children

6. Right of Children to Free and Compulsory Education (RTI) Act provides that every

Answer – Between the age of 6 – 14 years and till completion of Elementary

7. If a Student ask a question in the classroom, then it would be beneficial to

Answer – Answer the Question & Encourage asking more questions.

8. UDL works best with

Answer – Diverse group of students

9. A Syllabus ______

Answer – Provides class wise and subject wise list of themes and topics.

10. Two Children Having the same Disability ______________

Answer – May require different interventions by the teacher in the classroom

11. The National Education Policy 2020 (NEO 2020) Proposes Inclusion Fund for children

Answer – Gender Identities

12. Hidden Curriculum

Answer – May not be part of Formal course of Study.

13. Right of Children to Free and compulsory Education (RTE) Act was enacted and into force in the year.

Answer – Enacted in the year 2009 and came into force from April 2010

14. All of these are UDL principals Except

Answer – Multiple means of Behavior management.

15. The NEP 2020 Proposes to change existing design of School education from 10 + 2 to :-

Answer – 5+3+3+4

16. The First and second National Policies on Education in India were formulated in the

Answer – 1968 and 1986

17. Which of the following is not importance for promoting inclusive education

Answer – Socio – Economic Status of Teacher

18. Which of the following is not important for creation of inclusive classroom

Answer – Location of the school

19. Which of the following statement is not valid for Curriculumn

Answer – It provides the Vision for Education at Various levels in India.

20. Which of the following state area true for National Curriculum are

Answer – All

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 1 Quiz 2021 Answer, If you like then share to Others

Also check it Out Nishtha Module

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment