Education Study Material

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer Key

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer
Written by Chetan Darji

Module – 2

NISHTHASEC_ICT in Teaching Learning and Assessment

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 2 NISHTHASEC_ICT in Teaching Learning and Assessment

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer Key

What is ICT

1. Which of the following statement about Telegram Mobile app is FALSE ?

Answer : – It is expensive to use

2. Knowledge for Integrating ICT in teaching, learning and assessment is described by:

Answer – TPACK

3. ________can be both online and offline to harness non-internet users to reach out to the learners to support their education.

Answer – Digital Education

4. Which is the example of ICT?

Answer – Smartphone with Internet Connectivity

5. To ensure the creation of user friendly and quality eContent what recommendation has been made in NEP 2020.

Answer – rating and Reviews by users

6. The responsible rules and behaviors designed to keep individuals safe whenever connected to the Internet are categorized as

Answer – Cyber Safety

7. A Very Useful ICT tool for learning mathematics is

Answer – GeoGebra

8. The abbreviation for TPACK

Answer – Technological Pedagogy and Content Knowledge

9. What makes a good Password

Answer – Easy for you to remember but difficult for others to figure it out.

10. What is the most appropriate resource type for teaching procedure of conducting and experiment for the first time

Answer – Demonstration Video

11. Which of the following is NOT a free and open source software-

Answer – Microsoft Word

12. Which is the most appropriate approach to teach mathematics to students having low bandwidth internet connectivity.

Answer – Video Lessons through TVChannels

13. NROER refers to –

Answer – National Repository of Open Educational Resources

14. Which of the following statement is NOT correct

Answer – Openshot video editor is free programming online software for creating games, and animations

15. Which portal is projects as ONE NATION ONE PLATFORM

Answer – DIKSHA

16. ICT does NOT refer to

Answer – Imagine

17. One of the following CANNOT be considered an digital tool

Answer – Textbook

18. When a child do not open the Video call during Online class, What should a teacher do

Answer – Separately enquire the reason why the child is not able to open the video

19. ________defines the way the resources can be used

Answer – License

20. A Open Educational Interactive program for learning ‘ Periodic Table of elements’ is

Answer – Kalzium

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer, If you like then share to Others,

Also Check it Out

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

1 Comment

Leave a Comment