Computer Instructor / Teacher

Fundamentals of Computer – Representation of Data (One Liner) | Computer Instructor

Fundamentals of Computer - Representation of Data (One Liner) Computer Instructor
Written by Chetan Darji
5/5 - (1 vote)

In this Article we give information regarding Computer Instructor or teacher Question Bank – One Liner questions that can help you in your upcoming Computer Instructor Exam.

Data

Data can be name, a number, the colors in a photograph, or the notes its called Data.

Data Representation

It refers to the form in which data is stored, processed, and transmitted.

Alphanumeric code – also known as character code.

DECIMALOCTALHEXADECIMALBINARYSYMBOLDESCRIPTION
00000000000000NULNULL CHAR
10010100000001SOXSTART OF HEADING
20020200000010STXSTART OF TEXT
30030300000011ETXEND OF TEXT
40040400000111EOTEND OF TRANSMISSION
50050500000101ENQENQUIRY
60060600000110ACKACKNOWLDGEMENT
70070700000111BELBELL
80080800001000BSBACK SPACE
90090900001001HTHORIZONATAL TAB
100100A00001010LFLINE FEED
110110B00001011VTVERTICAL TAB
120120C00001100FFFORM FEED
130130D00001101CRCARRAIGE RETURN
140140E00001110SOSHIFT OUT / X ON
150150F00001111SISHIFT IN / X O

Every Day 3 New Topics One Liner Questions We Write So Stay Connected – Computer Instructor / Teacher

Fundamentals of Computer – Top 10 Questions for Representation of Data (One Liner)

1. Binary equivalent of (0.6875) 10 is

Answer – 0.1101

2. BCD code for decimal 9 is

Answer – 1001

3. The Decimal number 617 is hexadecimal equivalent to

Answer – 269

4. The decimal equipment of the octal number 630.4 is

Answer – 408.5

5. The decimal value 0.25

Answer – is equivalent to the binary value 0.1

6. Binary addition of two 8-bit numbers 10101010 and 11001100 is

Answer – 01110110 with carry one (1)

7. The Decimal equivalent f the binary number 1001111 is –

Answer – 79

8. 9 can be represented in 8bit EBCDIC code as

Answer – 11111001

9. Binary equivalent of (63.25)10 is

Answer – 111111.11

10. BCD is

Answer – Binary Coded Decimal

I hope you like the Article of the Fundamentals of Computer – Representation of Data (One Liner) | Computer Instructor . If you like then share to others.

Happy Reading Stay Connected.

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment