Computer Instructor / Teacher

Fundamentals of Computer – Computer System (One Liner) | Computer Instructor

Fundamentals of Computer - Computer System (One Liner) Computer Instructor
Written by Chetan Darji
Rate this post

In this Article we give information regarding Computer Instructor or teacher Question Bank – One Liner questions that can help you in your upcoming Computer Instructor Exam.

Every Day 3 New Topics One Liner Questions We Write So Stay Connected – Computer Instructor / Teacher

Fundamentals of Computer – Top 20 Questions for Computer System (One Liner)

1 .Where was India’s first computer installed and when ?

Answer – Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955

2. The Generation based on VLSI Microprocessor

Answer – 4th generation – Very Large Scale Integration Microprocessor

3. ____________Generation of computer stated with using Vacuum tubes as the Basic Components.

Answer – 1st Generation

4. Batch Processing was mainly used in this generation.

Answer – 1st Generation

5. In this Generation Time sharing, Real Time, Networks, distributed Operating System was used.

Answer – 4th

6. ENIAC Computer belongs to _____________

Answer – First Generation Computers

7. An integrated circuit is ______________________

Answer – Fabricated on a tiny silicon chip

8. The Interval of ____________generation was 1952-1964.

Answer – 2nd

9. ___________computers are used in Banking, Railways, and Airlines.

Answer – Mainframe Computer

10. The most important or powerful in typical network is __________

Answer – Network Server

11. Which of the following is first generation of computer ?

Answer – EDSAC

12. Microprocessors as switching devices are for which generation computers.

Answer – Fourth Generation

13. The acronym for EEPROM is ___________

Answer – Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

14. What does DMA stands for ?

Answer – Direct Memory Access

15. Machine Language is

Answer – Machine Independent, Difficult to program, Error Prone

16. Super Computer Developed by Indian Scientists ?

Answer – Param

17. Which of the following computer is Smallest in size ?

Answer – Mini computer

18. Which of the following is India’s First supercomputer?

Answer – Param

19. Which of the following is used in EBCDIC ?

Answer – Mainframes

20. Which of the following Natural element is the primary element in computer chips?

Answer – Silicon

I hope you like the Article of the Fundamentals of Computer – Computer System (One Liner) | Computer Instructor . If you like then share to others.

Happy Reading Stay Connected.

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment