Education Nishtha Module

Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 2 Shifting towards Competency Based Education Quiz Answer Key

Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 2 Shifting towards Competency Based Education Quiz Answer Key
Written by Chetan Darji
3.8/5 - (9 votes)

Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 2 Shifting towards Competency Based Education Quiz Answer Key

Shifting towards Competency Based Education
  1. In the FLN Framework, competencies and learning outcomes have been derived from

Answer : – Developmental Goals

2. Lakshya/Targets have been defined to monitor the progress of FLN mission by the

Answer : – State Functionaries

3. Children learn to read mechanically through simple decoding, but without much comprehension if there ——-is not ensured

Answer : – Oral language base

4. Activities requiring running, jumping, balancing, cycling should be provided for

Answer : – Large muscle development

5. It is not one of the developmental goals of FLN Framework

Answer : – Children participate in games and sports

6. Instruction which does not serve the learning needs of children but focuses on completing the syllabus without monitoring what children are learning is known as

Answer : – Non-responsive instruction

7. In the FLN framework learning outcomes are arranged

Answer : – Spirally

8. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act (RTE Act), aims to provide free and compulsory elementary education for children between

Answer : 6 -14 years of age

9. A combination of knowledge, skills and attitudes appropriate to the context is defined as

Answer : – Competency

10. The framework for Foundational Literacy and Numeracy has been divided into

Answer : – Three developmental goals

11. Each competency has been given a number/code for

Answer : – Easy identification and referencing

12. The competency based education (CBE) is based on the idea that learners should be enabled to develop in-depth understanding of concepts and principles so that

Answer : – they can transfer the knowledge to real life situations.

13. Activities like cutting, pasting, tearing, stringing the beads, fixing the puzzles, playing with blocks, and playing with clay, dough, sand, water lead to

Answer :- Fine muscle development

14. Protein, fat and carbohydrates in the diet provide

Answer : -Macronutrients

15. Expression and management of emotions, and the ability to establish positive and rewarding relationships with others and the ability to explore and engage with the environment is a part of

Answer :- Socio-emotional development

16. Developmental Goals 3 progresses into following subjects in Grade 3

Answer :- Mathematics and EVS

17. In competency model, instruction is designed to match the ____of the students.

Answer : -Developmental readiness

18. The guiding points for the teachers and the stakeholders to assess the progress of learning by children are

Answer :-Learning Outcomes

19. In Competency Based Education system, learning outcomes for each class are

Answer :- Well defined and fixed

20. Children who maintain good health and wellbeing does not focus on

Answer : -Language and Literacy

I Hope you like the article of the Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 2 Shifting towards Competency Based Education Quiz Answer KeyIf you like then share to Others,

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment