Education Nishtha Module

Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 6 Foundation Language and Literacy Answer Key

Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 6 Foundation Language and Literacy Answer Key
Written by Chetan Darji
3/5 - (4 votes)

Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 6 Foundation Language and Literacy Answer Key

1. The priority of a language classroom is

Answer : to create a print-rich environment for children

2. A child’s language is not just a medium of learning but also an expression of thoughts, _________and innovation.

Answer : creativity

3. Picture reading involves

Answer : oral skills and thinking abilities

4. For better learning opportunities a teacher must provide

Answer : freedom to children for exploration

5. What is guided reading?

Answer : when most instructions are given by the teacher

6. What is shared reading?

Answer : when most help is given by the teacher

7. Literacy learning is

Answer : a complex developmental process

8. A teacher must provide ample opportunity to children for _________in the language classroom.

Answer : self-expression

9. What is interregnum period in language learning?

Answer : development of a self-contained system of expressions

10. Children who are multilingual have the advantage of being

Answer : constructive and critical thinkers

11. Mother tongue helps children to become

Answer : divergent thinker

12. Context is important in language learning because it helps children to

Answer : grasp the meaning of the particular word

13 What is the silent period?

Answer : period of self-negotiated learning

14. In a language classroom, open-ended instructions play an imperative role as

Answer : it allows children to expand their knowledge and experience

15. Reading essentially is a process of ___________

Answer : meaning making

16. What is independent reading ?

Answer : when minimal support is given by the teacher

17. An active learner

Answer : participates in classroom activities

18. For the holistic development of children a teacher needs to design activities by integrating _________

Answer : – LSRW

19. The process of writing happens parallel to reading because

Answer : both are inter-connected

20. Reading as a skill required

Answer : phonemic awareness, previous knowledge and prediction

I Hope you like the article of the Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 6 Foundation Language and Literacy Answer KeyIf you like then share to Others,

If any doubt regarding the Answer then Leave comments. we will revert back to you.

Happy Reading, Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment