Education Nishtha Module

Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_11 Quiz 2022 Answer Key

Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_11 Quiz 2022 Answer Key
Written by Chetan Darji
3.3/5 - (3 votes)

FLN_11 Integration Of ICT In Teaching, Learning And Assessment – Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 11 Quiz 2022 Answer Key

Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 11 Quiz 2022 Answer Key

1. Which of the following tools can be used for creativity?

Answer – Tuxpaint

2. Which of the following media platforms can’t be used for enhancing Procedural knowledge dimension?

Answer – Text

3. ICT integration in teaching learning means

  • i. only the use of internet and digital device
  • ii. Thoughtful use of technology
  • iii. Use of digital devices as a means to achieve the required objectives and learning outcomes.
  • iv. Usage of technology seamlessly for educational processes

Choose the correct option

Answer – ii, iii and iv

4. Online courses encourages

  • i. Personalized Learning
  • ii. Self Paced Learning
  • iii. Mal practices
  • iv. Lifelong Learning

Answer – i,ii,iv

5. Which one of the following is not true.

ICT teaching material should

Answer – Be highly paid always

6. Tux Math is

Answer – Games

7. ICT stands for __________________

Answer – Information and Communication Technology

8. Following are the parameters to be considered while integrating ICT

Answer – Nature of content, infrastructure and human

9. One of the focus areas of NEP 2020 is Foundation Literacy and Numeracy (FLN) which was always a focus of –

Answer – Pre-primary and Primary education

10. The hierarchy of the content transacted at the pre primary/primary stage under the dimensions of knowledge is

Answer – Factual, Conceptual, Procedural, Metacognition

11. MOOC stands for

Answer – Massive Open Online Course

12. __________means class size, diversity in terms of age, cultural context, socio-economic status, gender, marginality, geographical location and availability/ access to technology.

Answer – Demographic

13. At the primary level, _______can be used by teachers for encouraging participation and promoting joyful learning.

Answer – Digital games

14. NEP 2020 recommends to achieve universal Foundational Literacy and Numeracy in school by ______

Answer – 2025

15. Activity of comparing the recorded pronunciation of a word with the correct pronunciation can be practiced in

Answer – Language labs

16. ________helps to resolve the physical infrastructural challenges of lab experiences and physical demonstration/testing.

Answer – Virtual labs

17. __________is the more appropriate resource to be used to teach different sounds of birds, animals and various natural audios etc.

Answer– Audio Resources

18. __________does not support visualizing processes which are not easily accessible in the classroom situation.

Answer – Printed Materials

19. Children are in vulnerable situations when they get exposure to _________

Answer – Harmful and exploiting sites

20. Content transacted at the ________stage may include readiness for reading, writing and numeracy.

Answer – Foundational

Read Also Previous Nishtha 3.0 Modules

  1. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 1 Introduction to FLN Mission Quiz Answer Key
  2. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 2 Shifting towards Competency Based Education Quiz Answer Key
  3. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 3 Understanding Learners: How children learn? Quiz Answer Key
  4. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 4 Involvement of parents and communities for FLN Quiz Answer Key
  5. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 5 Understanding Vidya Pravesh and Balvatika Quiz Answer Key
  6. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 6 Foundation Language and Literacy Answer Key
  7. Nishtha 3.0 FLN Diksha Portal Module 7 Multilingual Education In Primary Grades Answer Key
  8. Learning Assessment Quiz | Nistha 3.0 Module 8 Quiz Answer Key In English
  9. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 9 Quiz 2022 Answer Key
  10. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module 10 Quiz 2022 Answer Key
  11. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_11 Quiz 2022 Answer Key
  12. Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_12 Quiz 2022 Answer Key

I Hope you like the Article of the Nishtha 3.0 Diksha Portal Module FLN_11 Quiz 2022 Answer Key. If you like then share to others.

Happy Reading. Stay Connected

About the author

Chetan Darji

Hi, My name is Chetan Darji , and I am the owner and Founder of this website. I am 24 years old, Gujarat-based (India) blogger.
I started this blog on 20th January 2019.

Leave a Comment